طرز تهیه رشته پلو؛ پلوی خوشمزه و لذیذ ایرانی
به گزارش مجله گرگانلند، با طرز تهیه رشته پلو، یکی از غذاهای خوشمزه و اصیل ایرانی آشنا شوید که می توان آن را به صورت ساده یا در کنار انواع خورش ها، مرغ، گوشت یا ماهی سرو کرد.
رشته پلو، یکی از غذاهای محلی و قدیمی ایرانی است که کمتر کسی پیدا می گردد که آن را دوست نداشته باشد. رشته پلو با خرما و کشمش و سبزی پلو و ماهی، دو غذایی هستند که معمولا برای عید نوروز، شب یلدا یا چهارشنبه سوری در خانه ایرانیان تهیه و سرو می شوند. همان طور که می دانید عید نوروز، جشن و سنتی نمادین در کشور ایران است و غذاهایی که در این جشن باستانی خورده می شوند، دارای معنا و مفهوم خاصی هستند. به طور مثال، رشته پلو برای شب عید سرو می گردد تا طبق یک روایت قدیمی رشته کار و زندگی دست افراد بیاید. یک ضرب المثل قدیمی نیز درباره این غذا وجود دارد که می گوید:
اگر اول سال رشته پلو خوردی، کل سال رشته امور دستته.
رشته پلو، غذای محلی مشهد، استان اردبیل و کرمانشاه است؛ اما در شهرهای دیگر ایران هم به شیوه های مختلف طبخ و سرو می گردد. رشته پلو را می توان به صورت ساده و همراه با انواع خورش مانند قیمه و قورمه سبزی، با خرما و کشمش، با عدس، با گوشت قلقلی، مرغ، گوشت بوقلمون یا ماهی دودی در خانه تهیه کرد و از طعم و مزه آن در کنار اعضای خانواده لذت برد. ادویه اصلی پخت رشته پلو زردچوبه است. جالب است بدانید که در گذشته، زردچوبه تنها ادویه ای بود که به رشته پلو اضافه می کردند.
طرز تهیه رشته پلو بسیار ساده و کم هزینه است. برای تهیه این غذای خوشمزه تنها به برنج و رشته پلویی احتیاج دارید. رشته پلویی که در کارخانه بوداده می گردد، شبیه به رشته آش و کمی نازک تر از آن است؛ اما به علت داشتن سبوس بیشتر، رنگ تیره تری دارد. در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با طرز تهیه رشته پلو مجلسی و انواع آن آشنا کنیم.
هرآنچه باید درباره رشته پلو بدانید:
- طرز تهیه رشته پلو با کشمش و خرما
- نکات مهم برای تهیه رشته پلو
- طرز تهیه رشته پلو خالی
- طرز تهیه رشته پلو با عدس
- طرز تهیه رشته پلو ترکی
- طرز تهیه رشته پلو مشهدی
- طرز تهیه رشته پلو با گوشت چرخ نموده
- طرز تهیه رشته پلو با مرغ ریش ریش
- طعم رشته پلو
طرز تهیه رشته پلو با کشمش و خرما
رشته پلو ساده، غذایی بسیار لذیذ است که گیاهخواران نیز می توانند از آن لذت ببرند. برای تهیه رشته پلو ساده و مجلسی به برنج، رشته پلویی، زردچوبه، دارچین، زعفران و روغن احتیاج دارید. رشته پلو مجلسی را معمولا با کشمش و خرما تزئین می نمایند.
مواد لازم برای چهار نفر
- 2 پیمانه برنج
- 100 گرم رشته پلویی
- روغن، زردچوبه و نمک به مقدار لازم
- یک عدد پیاز بزرگ پوست کنده و خلالی خرد شده
- نصف پیمانه کشمش از قبل خیس شده
- 10 عدد خرمای بدون هسته و از وسط نصف شده
- نصف قاشق چای خوری زعفران دم نموده
- یک عدد نان لواش، سنگک یا تافتون
- نصف قاشق چای خوری دارچین
طرز تهیه
مرحله اول:
برنج را بشویید و از دو ساعت قبل در مقداری آب و یک قاشق غذاخوری سر خالی نمک، خیس کنید.
مرحله دوم:
نصف یک قابلمه میانه را با آب پر کنید و روی حرارت میانه گاز بگذارید تا به جوش آید. سپس یک قاشق غذاخوری سر خالی نمک در قابلمه بریزید. آب برنج را خالی کنید و برنج را در قابلمه بریزید. در این مرحله آب از جوش می افتد. شعله گاز را کم نکنید و اجازه دهید تا آب دوباره به جوش آید.
مرحله سوم:
در پنج دقیقه آخر پخت برنج، قبل از آبکش کردن، رشته های پلویی را با دست به سه قسمت تقسیم کنید و در قابلمه برنج بریزید. برنج و رشته پلویی را هم بزنید تا به هم نچسبند. پس از پنج دقیقه، یک دانه برنج را بین دو انگشت فشار دهید و اگر اطراف آن نرم و مغز آن کمی سفت بود، برنج و رشته را آبکش کنید. یک دانه برنج را بچشید و اگر احساس کردید که شور است، کمی آب روی برنج داخل آبکش بریزید تا نمک آن متعادل گردد.
مرحله چهارم:
قابلمه را روی شعله میانه گاز قرار دهید و سه تا چهار قاشق غذاخوری روغن مایع یا زیتون در آن بریزید. برای ته دیگ از نان لواش، سنگک یا تافتون بهره ببرید. نان را به مقدار کف قابلمه برش بزنید و در کف قابلمه قرار دهید. برنج و رشته را در قابلمه بریزید و اجازه دهید تا رشته پلو برای 45 دقیقه تا یک ساعت به خوبی دم بکشد. برای بهتر دم کشیدن برنج، از دم کنی بهره ببرید. در 15 دقیقه آخر، زعفران دم نموده را با مقداری روغن یا کره ترکیب کنید و روی پلو بریزید.
مرحله پنجم:
در 15 دقیقه آخر دم کشیدن برنج، زعفران دم نموده را با روغن یا کره مخلوط کنید و روی رشته پلو بریزید.
مرحله ششم:
در حین دم کشیدن برنج، مقداری روغن داخل ماهیتابه بریزید و روی حرارت میانه قرار دهید تا داغ گردد. سپس پیازهای خلالی خرد شده را در روغن تفت دهید تا طلایی شوند. در ادامه به پیازها زردچوبه و دارچین اضافه کنید و مواد را کمی با هم تفت دهید تا بوی ادویه ها دربیاید.
کشمش های خیس شده را آبکش کنید و کنار بگذارید تا خشک شوند. سپس کشمش ها و خرماهای بدون هسته را به پیازها در تابه اضافه کنید و آن ها را تفت دهید تا نرم شوند. تابه را از روی حرارت بردارید.
مرحله هفتم:
رشته پلو را در دیس بکشید و روی آن را با پلوی زعفرانی و مخلوط کشمش و خرما تزئین کنید. ته دیگ نان را نباید فراموش کنید.
نکات مهم برای تهیه رشته پلو
- توجه داشته باشید که رشته خیلی زود نرم و له می گردد، پس دقت کنید که بیش از حد در آب جوش نماند. بهتر است رشته پلویی حالت میانی داشته باشد؛ یعنی نه خیلی زنده باشد و نه خیلی نرم که خمیر گردد.
- رشته پلویی معمولا کمی شور است. بنابراین باید در مقدار نمکی که به غذا اضافه می کنید، احتیاط کنید تا غذای شما شور نگردد.
- شما می توانید برای ته دیگ از سیب زمینی حلقه شده هم بهره ببرید.
- یک بشقاب سبزیجات تازه متشکل از کاهو، جوانه گندم، گوجه فرنگی، هویج و بروکلی به همراه آب لیموی تازه، برترین گزینه برای سرو با رشته پلو است. به عنوان نوشیدنی نیز دوغ کم چرب با رشته پلو سرو کنید تا یک غذای کامل و مقوی داشته باشید.
- ادویه اصلی پخت رشته پلو زردچوبه است. جالب است بدانید که در گذشته، زردچوبه تنها ادویه ای بود که به رشته پلو اضافه می کردند. پس برای داشتن یک رشته پلو سنتی، در زمان سرو، کمی کره داغ کنید و به آن زردچوبه بزنید. سپس آن را روی رشته پلو بریزید.
- برای تهیه رشته پلو کته، برنج را با سه پیمانه آب، مقداری نمک و روغن در قابلمه بریزید. هنگامی که آب برنج کمی بخار شد، رشته ها را به برنج بیفزایید. سپس برنج را هم بزنید تا رشته ها با آن مخلوط شوند. در ادامه رشته پلو را با دم کنی و روی حرارت ملایم گاز، برای 45 دقیقه دم کنید.
- در بعضی طرز تهیه ها، کشمش، خرما و پیاز را از قبل تفت می دهند و آن ها را در حین دم کشیدن برنج در قابلمه می ریزند تا با هم دم بکشند.
- رشته پلو در بعضی شهرها بدون کشمش و خرما و همراه با خورش قیمه و قرمه سبزی سرو می گردد.
- طرز تهیه رشته پلو کرمانشاهی نیز دقیقا به همین ترتیب است. فقط در زمان سرو، باید کمی روغن کرمانشاهی آب شده روی رشته پلو بریزید تا عطر و طعم بی نظیری به آن بدهد.
- رشته پلو را با گوشت چرخ نموده قلقلی، گوشت بوقلمون، ماهی دودی و حتی بدون گوشت و به صورت رشته پلو با عدس هم درست می نمایند.
- در بعضی شهرهای ایران، رشته پلو را با مرغ و بادمجان سرخ نموده سرو می نمایند.
طرز تهیه رشته پلو خالی
مواد لازم برای یک نفر
- 2 قاشق غذاخوری رشته پلویی
- یک قاشق غذاخوری کره
- یک عدد پیاز کوچک پوست کنده و ریز خرد شده
- یک پیمانه برنج
- 1.5 پیمانه آب مرغ
- نمک به مقدار لازم
طرز تهیه
مرحله اول:
برنج را دو ساعت قبل با آب و کمی نمک بشویید.
مرحله دوم:
در همین حین، کره را در قابلمه بریزید تا آب گردد. سپس پیاز ریز خرد شده را در کره بریزید و آن را تفت دهید. سپس نمک، رشته و برنج از قبل خیس شده را در قابلمه بریزید و مواد را برای یک تا دو دقیقه تفت دهید.
مرحله سوم:
آب مرغ را در قابلمه بریزید و اجازه دهید تا برنج بجوشد و آب مرغ کاملا تبخیر گردد. سپس درب قابلمه را بگذارید، شعله گاز را کم کنید و رشته پلو را دم کنید.
مرحله چهارم:
رشته پلو را در دیس بکشید و آن را سرو کنید.
نکات مهم برای تهیه رشته پلو خالی
- طرز تهیه رشته پلو کته ای به همین ترتیب است.
طرز تهیه رشته پلو با عدس
مواد لازم برای چهار نفر
- 2 پیمانه برنج
- 100 تا 150 گرم رشته پلو قهوه ای رنگ
- یک پیمانه عدس
- یک عدد پیاز پوست کنده و نگینی خرد شده
- 50 گرم کره حیوانی
- 300 تا 500 گرم فیله مرغ نواری خرد شده
- 3 قاشق غذاخوری زعفران دمنموده
- یک قاشق غذاخوری دارچین
- یک عدد پیاز پوست کنده و نگینی خرد شده
- نصف پیمانه کشمش پلویی و خرما
- نمک و فلفل و روغن به مقدار لازم
طرز تهیه
مرحله اول:
برنج را بشویید و برای یک تا دو ساعت در آب و نمک خیس کنید. عدس را نیز از چند ساعت قبل خیس کنید تا راحت تر بپزد. کشمش ها را نیز خیس کنید و هسته خرماها را دربیاورید.
مرحله دوم:
پیازهای نگینی خرد شده را در یک تابه در کمی روغن داغ شده سرخ کنید تا طلایی شوند. فیله های مرغ نواری خرد شده را نیز در یک تابه دیگر با نمک، فلفل و زردچوبه در کمی روغن سرخ کنید. سپس پیازهای سرخ شده، کشمش و خرما را به فیله های مرغ بیفزایید و آن ها را به خوبی تفت دهید.
مرحله سوم:
عدس را در یک قابلمه آب جوش به صورت جداگانه بپزید. سپس آن را آبکش کنید و کنار بگذارید.
مرحله چهارم:
برنج از قبل خیس شده را در یک قابلمه آب جوش بریزید و حدود پنج دقیقه قبل از آبکش کردن، رشته پلویی را به آن اضافه کنید و هم بزنید. درست یک دقیقه قبل از آبکش کردن، زمان افزودن عدس پخته به مواد داخل قابلمه است. عدس ها، برنج و رشته را به خوبی مخلوط کنید. سپس آن ها را آبکش کنید.
مرحله پنجم:
در کف قابلمه روغن بریزید و آن را روی حرارت قرار دهید تا روغن داغ گردد. ته دیگ مورد نظر خود را در کف قابلمه بچینید. سپس مخلوط برنج، عدس و رشته را در قابلمه بریزید و لایه لایه بین آن ها دارچین بپاشید. رشته پلو را برای حدود 45 دقیقه روی شعله ملایم گاز دم کنید.
مرحله ششم:
پس از دم کشیدن برنج، کمی از رشته پلو را با زعفران ترکیب کنید. رشته پلو را در دیس بکشید و روی آن را با مخلوط مرغ، کشمش و خرما و پلوی زعفرانی تزئین کنید. نوش جان!
طرز تهیه رشته پلو مشهدی
رشته پلو مشهدی با ران مرغ، برنج، رشته پلویی، پیاز، زعفران، سماق، دارچین، روغن، کره و نمک و فلفل درست می گردد و معمولا به نسبت نسخه های دیگر رشته پلو، رشته بیشتری در آن می ریزند.
مواد لازم برای چهار نفر
- 4 عدد ران مرغ
- 3 پیمانه برنج
- 300 گرم رشته پلویی
- نمک و فلفل سیاه به مقدار لازم
- یک عدد پیاز میانه پوست کنده و نگینی خرد شده
- 4 قاشق سوپخوری زعفران دم نموده غلیظ
- سماق و دارچین به مقدار لازم
- 50 گرم روغن مایع و کره
طرز تهیه
مرحله اول:
آماده سازی مرغ: ران مرغ را با نمک، فلفل سیاه و آب لیمو مزه دار کنید و آن را برای نیم ساعت در یخچال قرار دهید. در همین حین، پیاز نگینی خرد شده را در یک تابه در کمی روغن تفت دهید تا طلایی گردد. سپس ران مرغ را به پیازها اضافه کنید و برای چند دقیقه تفت دهید. حدود یک لیوان آب جوش در تابه بریزید و درب آن را ببندید تا مرغ ها برای 45 دقیقه بپزند. در 10 دقیقه آخر پخت، دو قاشق غذاخوری زعفران دم نموده را به مرغ ها اضافه کنید. در پایان آب مرغ باید به مقدار سس غلیظ گردد.
مرحله دوم:
آماده سازی برنج: برنج را از چند ساعت قبل با آب و نمک خیس کنید. سپس آب آن را خالی کنید و در یک قابلمه آب جوش بریزید. در پنج دقیقه آخر پخت برنج، رشته ها را به آن بیفزایید و هم بزنید. پس از پنج دقیقه، برنج و رشته را آبکش کنید.
مرحله سوم:
کف قابلمه مورد نظر خود، روغن بریزید و روی حرارت میانه گاز قرار دهید تا داغ گردد. یک لایه از برنج و رشته آبکش نموده را در کف قابلمه بریزید و فشرده کنید. سپس دو عدد ران مرغ پخته را روی برنج قرار دهید و روی آن ها نیمی از آب مرغ به جای مانده در تابه، سماق و دارچین بپاشید. یک لایه برنج، دو عدد ران مرغ دیگر و یک لایه برنج نهایی را در قابلمه بریزید. درب قابلمه را ببندید و منتظر بمانید تا برنج بخار کند. سپس شعله گاز را کم کنید، دم کنی بگذارید و رشته پلو را برای حدود 45 دقیقه دم کنید.
مرحله چهارم:
در 10 دقیقه آخر پخت، کره، دو قاشق غذاخوری روغن مایع و بقیه زعفران را روی برنج بریزید. رشته پلو مشهدی را در دیس بکشید و از طعم آن لذت ببرید.
نکات مهم برای تهیه رشته پلو مشهدی
- رشته پلو را به صورت ته انداز مرغ هم درست می نمایند. برای درست کردن این نسخه از رشته پلو، ابتدا مرغ ها را با نمک، پیاز، فلفل و زعفران نیم پز کنید. سپس برنج و رشته پلویی را به همان ترتیب آبکش کنید. کف قابلمه کمی کره و روغن و زعفران دمنموده بریزید. مرغ ها را کف قابلمه بچینید و برنج و رشته آبکش شده را روی مرغ ها بریزید و غذا را برای یک ساعت دم کنید.
طرز تهیه رشته پلو با گوشت چرخ نموده
مواد لازم برای پنج نفر
- 3 پیمانه برنج
- 150 گرم رشته
- 200 گرم گوشت چرخ نموده
- یک عدد پیاز میانه پوست کنده و رنده شده
- یک عدد پیاز کوچک پوست کنده و خلالی خرد شده
- یک تا 2 قاشق غذاخوری آرد
- یک پیمانه کشمش
- یک پیمانه گردو
- یک قاشق چای خوری دارچین
- یک قاشق غذاخوری زردچوبه
- 2 قاشق غذاخوری گلاب
- نمک، فلفل، پودیر سیر، ادویه پلویی و روغن حیوانی به مقدار لازم
- 4 قاشق غذاخوری زعفران دمنموده
- یک عدد نان لئاش برای ته دیگ
طرز تهیه
مرحله اول:
آماده سازی برنج: برنج را بشویید و از یک تا دو ساعت قبل در مقداری آب یک قاشق غذاخوری سر خالی نمک خیس کنید. نصف یک قابلمه میانه را با آب پر کنید و روی حرارت میانه گاز بگذارید تا به جوش آید. سپس یک قاشق غذاخوری سر خالی نمک در قابلمه بریزید. آب برنج را خالی کنید و برنج را در قابلمه بریزید. در این مرحله آب از جوش می افتد. شعله گاز را کم نکنید و اجازه دهید تا آب دوباره به جوش آید.
مرحله دوم:
آماده سازی رشته: رشته ها را از وسط نصف کنید و در حین جوشیدن برنج، آن ها را در کمی روغن در تابه تفت دهید. توجه داشته باشید که حرارت زیر تابه باید کم باشد تا رشته ها نسوزند. رشته ها را به آرامی جابه جا کنید تا خرد نشوند.
مرحله سوم:
رشته های تفت داده شده را در پنج دقیق پایانی جوشیدن برنج، قبل از آبکشی، در قابلمه بریزید و هم بزنید تا با برنج ترکیب شوند. رشته ها را برای پنج دقیقه با برنج بپزید و سپس آن ها را آبکش کنید. یک دانه برنج را بخورید و اگر احساس کردید که برنج شما شور است، روی آن کمی آب سرد بگیرید.
مرحله چهارم:
قابلمه را روی شعله میانه گاز قرار دهید و سه تا چهار قاشق غذاخوری روغن مایع یا زیتون در آن بریزید. برای ته دیگ از نان لواش بهره ببرید. نان را به مقدار کف قابلمه برش بزنید و در کف قابلمه قرار دهید. سپس حدود دو کفگیر از برنج را در یک کاسه با دو تا سه قاشق غذاخوری زعفران دمنموده مخلوط کنید.
بخشی از مخلوط برنج و رشته ساده را در قابلمه بریزید. سپس یک لایه پلوی زعفرانی را روی برنج ساده بریزید و کمی ادویه پلویی روی آن بپاشید. لایه ها را تکرار کنید تا برنج ساده و پلوی زعفرانی تمام شوند. بعد از ریختن همه برنج، به یاری پایانی یک قاشق چند سوراخ داخل برنج ایجاد کنید تا برنج بهتر دم بکشد. درب قابلمه را با دم کنی بپوشانید و رشته پلو را روی حرارت ملایم گاز قرار دهید تا برای 45 دقیقه تا یک ساعت به خوبی دم بکشد.
در 15 دقیقه پایانی دم کشیدن پلو، مقداری کره یا روغن حیوانی را آب کنید و روی برنج بریزید تا خوش عطر و خوش طعم گردد.
مرحله پنجم:
آماده سازی مواد روی رشته پلو: آب پیاز رنده شده را بگیرید. سپس پیاز رنده شده را با گوشت چرخ نموده، آرد نخودچی، پودر سیر، زردچوبه و نمک و فلفل در یک کاسه مخلوط کنید و برای چند دقیقه ورز دهید. روی مایه گوشتی را با سلفون بپوشانید و آن را برای نیم ساعت در یخچال قرار دهید تا خودش را بگیرد. پس از گذشت نیم ساعت، از گوشت به مقدار یک گردوی کوچک بردارید و در دست گرد کنید تا به شکل یک کوفته ریزه دربیاید.
مقداری روغن داخل ماهیتابه بریزید و روی حرارت میانه قرار دهید تا داغ گردد. سپس پیازهای خلالی خرد شده را در روغن تفت دهید تا طلایی شوند. پیازهای سرخ شده را کنار بگذارید. در ادامه کوفته ریزه ها را در همان روغن با حرارت ملایم رو به بالا سرخ کنید. بعد از سرخ شدن یک سمت آرام آن ها را برگردانید تا همه سطح آن سرخ گردد. نصف پیازهای سرخ شده و در صورت تمایل کره یا روغن حیوانی را به کوفته ریزه های سرخ شده بیفزایید و آن ها را با هم مخلوط کنید. سپس یک قاشق غذاخوری زعفران دمنموده در تابه بریزید و مواد را هم بزنید. مخلوط گوشت و پیاز داغ را از روی حرارت بردارید.
مرحله ششم:
بقیه پیازهای سرخ شده را در تابه بریزید و گردوها را به آن ها اضافه کنید. گردوها را روی حرارت ملایم گاز کمی تفت دهید. سپس کشمش و در صورت تمایل، کمی کره را در تابه بریزید و مواد را با هم تفت دهید تا نرم شوند. در ادامه دارچین و در صورت تمایل نوک قاشق چای خوری نمک را به مواد داخل تابه اضافه کنید تا طعم ها تعدیل شوند. سپس گلاب را در تابه بریزید و مواد را هم بزنید.
مرحله هفتم:
رشته پلو را در ظرف سرو بکشید و روی آن را با مخلوط کوفته قلقلی و پیاز داغ و کشمش و گردو تزئین کنید.
نکات مهم برای تهیه رشته پلو با گوشت چرخ نموده
- تفت دادن رشته ها باعث خوش عطر شدن آن می گردد. اما باید دقت کنید حتما شعله گاز ملایم باشد، زیرا رشته خیلی زود رنگ می گیرد و می سوزد.
- بعضی افراد از کمی خلال پوست پرتقال خیس شده نیز برای تزئین رشته پلو استفاده می نمایند. برای این کار، خلال پوست پرتقال را با کشمش و گردو تفت دهید.
- شما می توانید گوشت قلقلی و مخلوط کشمش و گردو را لابه لای برنج بریزید و همه مواد را با هم به صورت پلوی قاطی دم کنید.
- به جای کشمش، می توان از خرمای هسته گرفته نیز استفاده کرد. برای این کار، خرماها را همراه با پیاز و گردو سرخ کنید.
- طرز تهیه رشته پلو ترکی یا تبریزی، درست به همین ترتیب است؛ با این تفاوت که بعضی از هموطنان آذری زبان به مخلوط کشمش و گردو، چند عدد برگه زردآلوی از قبل خیس نموده نیز اضافه می نمایند تا طعم منحصربه فردی به رشته پلو بدهند.
طرز تهیه رشته پلو با مرغ ریش ریش
مواد لازم برای 6 نفر
- 500 گرم برنج ایرانی
- 200 گرم رشته پلویی
- 400 گرم سینه مرغ
- زعفران دم نموده به مقدار لازم
- 100 گرم کره
- یک عدد پیاز بزرگ پوست کنده و خلالی خرد شده
- 3 قاشق غذاخوری پیاز داغ
- آب و روغن مایع به مقدار لازم
- نمک، فلفل و زردچوبه به مقدار لازم
- نصف قاشق چای خوری دارچین
- یک پیمانه کشمش پلویی
- نصف پیمانه زرشک (اختیاری) برای تزئین
طرز تهیه
مرحله اول:
آماده سازی مرغ: پیاز خلالی خرد شده را با کمی روغن و کره تفت دهید تا کاراملی شوند. روغن در این مرحله برای این به کره افزوده می گردد که کره نسوزد و سیاه نگردد. بخشی از پیاز داغ را کنار بگذارید. سپس سینه مرغ را با دو قاشق غذاخوری پیاز داغ، یک قاشق غذاخوری روغن مایع، کمی زردچوبه و فلفل سیاه و نمک کمی تفت دهید تا رنگ مرغ به سفید و طلایی تبدیل گردد. در ادامه یک لیوان آب جوش در تابه بریزید و درب تابه را ببندید تا مرغ روی حرارت ملایم گاز بپزد و آب آن تقریبا کشیده گردد. مرغ را از قابلمه دربیاورید و اجازه دهید تا خنک گردد.
سینه مرغ پخته را ریش ریش کنید. سپس مرغ های ریش ریش شده را با نصف کره و به مقدار دلخواه زعفران دم نموده در همان تابه ای که مرغ را پخته بودید، بریزید و کمی تفت دهید. در ادامه نصف قاشق چای خوری دارچین را به مرغ ها اضافه کنید و اجازه دهید تا تمام آب مرغ به جای مانده در تابه به خورد مرغ ها برود. شعله گاز را خاموش کنید. توجه کنید که مرغ نباید خشک گردد و بهتر است که کمی آبدار باشد.
مرحله دوم:
آماده سازی برنج و رشته: برنج و رشته ها را به صورت جداگانه در آب بپزید و آبکش کنید تا رشته پلو شما شفته یا خشک نگردد. رشته پلویی را مانند ماکارونی در آب جوش بپزید و سپس آبکش کنید. برای این کار، در یک قابلمه آب جوش، کمی نمک و روغن بریزید تا رشته ها به هم نچسبند. سپس رشته های پلویی را مثل ماکارونی خرد و اضافه کنید و پس از این که نرم شدند، آن ها را آبکش کنید.
برنج را از قبل در کمی آب و نمک خیس کنید. سپس آن را در یک قابلمه آب جوش بریزید و پس از حدود هفت تا 10 دقیقه، زمانی که مغز دانه های برنج نرم شدند، رشته های آبکش شده را در قابلمه بریزید و آن ها را با هم مخلوط کنید. برنج و رشته را بلافاصله آبکش کنید. با این روش می توانید از مقدار نرم شدن رشته های پلویی و آماده شدن برنج برای آبکش کردن مطمئن شوید.
مرحله سوم:
کمی روغن مایع در کف یک قابلمه بریزید و آن را روی حرارت میانه گاز بگذارید تا داغ گردد. سپس برای ته دیگ، چند حلقه سیب زمینی یا چند تکه نان در کف قابلمه بگذارید. مخلوط برنج و رشته را در قابلمه بریزید. سپس کمی کره و نصف فنجان آب جوش را با هم مخلوط کنید و روی برنج بریزید. در ابتدا شعله گاز را زیاد کنید تا برنج بخار کند. سپس شعله گاز را کم کنید، روی درب قابلمه دم کنی بگذارید و اجازه دهید تا رشته پلو برای 45 دقیقه دم بکشد.
مرحله چهارم:
آماده سازی کشمش: در یک تابه کمی کره بریزید و کشمش ها را در کره، روی حرارت ملایم گاز کمی تفت دهید. شما می توانید به مقدار دلخواه پودر دارچین را نیز روی کشمش بپاشید و آن را تفت دهید.
اگر طعم کشمش را دوست ندارید، می توانید از زرشک بهره ببرید. برای این کار، زرشک را از 15 دقیقه قبل در آب خیس کنید. در یک تابه کمی کره بریزید و آن را آب کنید. سپس زرشک های آبکش شده را در کره روی شعله ملایم گاز تفت دهید تا نسوزند. شما می توانید به دلخواه نصف قاشق چای خوری شکر نیز به زرشک ها اضافه کنید تا طعم ترش آن ها را تعدیل کند.
مرحله پنجم:
کمی کره را روی حرارت داغ کنید و مقداری زردچوبه به آن بیفزایید. این مخلوط را درست قبل از سرو، روی رشته پلو در قابلمه بریزید.
مرحله ششم:
بخشی از برنج را با کمی زعفران دم نموده مخلوط کنید. رشته پلو را در دیس بکشید و روی آن را با پلوی زعفرانی، مرغ زعفرانی تفت داده شده و کشمش یا زرشک تزئین کنید. رشته پلو را با سالاد شیرازی، سالاد کاهو، انواع ترشی یا ماست و دوغ سرو کنید.
رشته پلویی چیست؟
رشته پلویی از ترکیب آب، آرد گندم و نمک درست می گردد و شباهت زیادی به رشته آش دارد؛ با این تفاوت که کمی نازک تر و رنگ آن کمی تیره تر است و در کارخانه بوداده می گردد. رشته پلویی در گروه نان و غلات در پایین هرم راهنمای غذایی جای می گیرد و نصف لیوان رشته پلویی پخته، معادل یک سهم نان است و حدود 80 کیلوکالری انرژی دارد. رشته پلویی درست مانند برنج، منبع انرژی است و در صورت زیاده روی در مصرف، ممکن است به چاقی منجر گردد.
رشته ها در کارخانه با استفاده از ویژگی های گندم مانند چسبندگی پروتئین آن به شکل خمیر درآورده و شکل داده می شوند. پس اگر نسبت به پروتئین گندم حساسیت دارید، نمی توانید از رشته پلویی بهره ببرید. ضمناً اگر به دیابت مبتلا هستید، بهتر است در خوردن رشته پلو احتیاط کنید.
طعم رشته پلو
رشته پلو با خرما و کشمش، همه ما را به یاد شب های عید نوروز در خانه مادربزرگ پدربزرگ ها می اندازد. این غذای لذیذ و اصیل ایرانی را می توان با کشمش و خرما، پیاز داغ و گردو، گوشت قلقلی، مرغ و ماهی دودی سرو کرد. رشته پلو، درست مانند عدس پلو غذایی سیرنماینده و اشتهاآور است و بهتر است آن را با سالاد شیرازی، ماست، انواع ترشی و دوغ سرو کنید.
آیا در پی طرز تهیه رشته پلو ساده و خوشمزه می شد؟ اگر دوست دارید یک رشته پلو دونفره در خانه درست کنید، دست به کار شوید و از طرز تهیه انواع رشته پلو ارائه شده در این مقاله بهره ببرید. اگر پیروز به درست کردن این غذای خوشمزه شدید، حتما از آن عکس بگیرید و با تگ کردن خبرنگاران در اینستاگرام ([email protected])، تصاویر خود را با ما به اشتراک بگذارید. ضمناً در صورت تمایل، تجربیات خود را با ما و دیگر کاربران خبرنگاران در زیر همین مقاله به اشتراک بگذارید.
منبع: کجارو / اُکالا / کتاب کاله / نمناک / افق کوروش