10 غذای سنتی همدان برای بازی با روح و روانتان

به گزارش مجله گرگانلند، غذاهای همدان یکی از هزار جاذبه این شهر است. البته که جاذبه های تاریخی، فرهنگی و طبیعی همدان کم نیستند و اگر قرار باشد در خصوص آن ها صحبت کنیم احتیاج به یک محتوای تازه داریم. بر همین اساس تصمیم گرفتیم تا در مطلبی جداگانه شما را با دنیای رنگارنگ و لذیذ غذاهای سنتی و محلی شهر همدان آشنا کنیم. بدون شک تمام شهر های ایران غذاهای خاص و متفاوت خود را دارند و همدان نیز از این قاعده مستثنا نیست. غذاهایی که در شهر های دیگر سرو نمی شوند و طعم لذیذ و اصیل و واقعی آن ها را فقط می توانید در همدان تست کنید.

10 غذای سنتی همدان برای بازی با روح و روانتان

غذاهای سنتی همدان

غذاهای سنتی همدان غذاهایی هستند که قبل از اینکه با طعم و مزه خود شما را به وجد آورند با ظاهر زیبا و متفاوتی که دارند، روح شما را جلا بخشیده و چشمان شما را سیر می نمایند. این غذاهای خوشمزه قدمتی تاریخی و بلند در شهر همدان دارند. هواداران بیشماری داشته و هر ساله در حافظه گردشگران و مسافران زیادی به واسطه عطر و طعم خود ماندگار و همیشگی می شوند. ما در ادامه قصد داریم تا 10 غذا از برترین غذاهای محلی همدان را به شما معرفی کنیم.

1. آبگوشت چرب و چیلی کلم قمری

آبگوشت یکی از خوراکی های بسیار سنتی و پرطرفدار همدان است که البته این غذا با توجه به محتویاتی که دارد، نامش را معین نموده اند. کلم قمری یا همان کلم سر به همراه عدس، گوشت گوسفندی، سیر داغ و نعنا داغ، فلفل، پیاز، زردچوبه و اندازه کمی ادویه محلی همدان، محتویات داخلی این آبگوش. هستند.

بعد از آماده شدن هم با سیر و ماست یا کشک آن را سرو می نمایند. در دستور تهیه این غذا اینگونه آمده است که اول از همه باید پیاز را پوست گرفته، نگینی خرد کنید و با کمی روغن تفت داده و سرخ کنید. بعد از آن کمی زردچوبه و نمک به آن اضافه نموده در ادامه عدس هایی را که از شب قبل خیس نموده اید به تابه پیاز داغ خود اضافه کنید.

حالا گوشت را هم در ادامه اضافه نموده و کمی آب بر روی محتویات ظرف خود بریزید. در ادامه حرارت زیر قابلمه را کم نموده و اجازه بدهید که غذای شما در آرامش پخته گردد. بعد از آن کلم های پوست گرفته و خرد شده را در یک تابه جداگانه تفت داده و در مرحله نهایی به قابلمه آبگوشت خود اضافه کنید.

2. کباب لذیذ سرداشی همدان

یکی دیگر از غذاهای سنتی همدان کباب سرداشی است. این کباب معروف و خوشنام با استفاده از گوشت گوسفندی، گوجه فرنگی، فلفل سبز، پیاز، سیب زمینی و ادویه مخصوص تهیه و طبخ می گردد. این غذای لذیذ همدانی شباهت بسیار زیادی به کباب تابه ای معمولی دارد. ولی وجه تمایز آن با کباب تابه ای استفاده از سیب زمینی در این غذا است که هم طعم آن را متفاوت نموده و هم حجم آن را بیشتر می کند.

در شهر همدان این غذا را معمولاً به نانوایی هایی که نان سنگک تهیه می نمایند برده و از نانوایی ها می خواهند که با قرار دادن غذا بر روی سنگ های داغ و آتش تنور، آن را کاملاً تنوری نمایند. اگر انجام این کار برای شما امکان پذیر نبود، برای چشیدن طعمی نزدیک به طعم واقعی و همدانی آن، کافیست که مواد کباب سرداشی خود را درون فر قرار دهید.

3. آبگوشت معطر قرمه از پرطرفدارترین غذاهای همدان

شاید ندانید که حرفه دامداری در شهر همدان قدمت فراوانی دارد. به همین علت در این شهر شما به راحتی می توانید گوشت تازه گوسفندی را در تمام نقاط آن تهیه کنید. همین موضوع علت موجهی است که آبگوشت در این شهر قدمت زیادی داشته و انواع و اقسام آن به راحتی در این شهر تهیه گردد. این آبگوشت لذیذ ترکیبی از آبگوشت و قورمه سبزی است. یعنی از مواد اولیه قورمه سبزی و سبزیجات آن در کنار گوشت تازه، لوبیا، تخم مرغ و سیب زمینی، نخود و ادویه تشکیل شده است.

طعم این آبگوشت به قدری لذیذ و پرطرفدار است که اگر در همدان آن را امتحان کنید، هیچگاه طعم خاص و متفاوتش را فراموش نخواهید کرد.

4. کوفته پر ملات همدانی

کوفته همدانی هم ظاهر وسوسه نماینده ای داشته و هم عطر و طعم آن بی نظیر است. یک کوفته بسیار خوشمزه و محلی که تفاوت بسیار زیادی با کوفته تبریزی دارد. برای تهیه آن از لپه، آلو، گوشت گوسفندی، برنج، پیاز، گردو، ادویه مخصوص و نخود استفاده می گردد.

آلو را میان کوفته قرار می دهند تا شما با رسیدن به طعم ملس آن، اوج مزه این غذا را احساس کنید. اندازه گوشتی که در این کوفته استفاده می نمایند نسبت به کوفته سبزی کمتر است و چون با سبزیجات محلی تهیه می گردد، عطر فوق العاده ای دارد.

5. آش خوش رنگ گوجه فرنگی

یکی دیگر از غذاهای سنتی همدان که شاید در شهر های دیگر هم آن را تهیه نمایند، آش گوجه فرنگی است. اما باید بدانید که این آش در شهر همدان عطر و مزه دیگری دارد. غذایی ساده اما پرخاصیت که تمام افراد عاشق آن هستند. ضمن اینکه برای تهیه آن احتیاج به هزینه زیادی نیست. این آش را با برنج ایرانی، گوجه فرنگی، نعنا و تره، لپه، پیاز و رب گوجه فرنگی تهیه می نمایند. نکته ای که در تهیه این آش باید به آن دقت کنید خیس کردن حبوبات از شب قبل است.

برای تهیه آن هم کافیست که حبوبات را نیم پز نموده و در ادامه به آن پیاز داغ و سیر اضافه کنید. بعد از آن گوجه فرنگی ها را در میکسر ریخته و پوره کنید. در ادامه نعنا و تره را هم اضافه نموده و بعد از آن تمام مواد را با هم در قابلمه مخلوط کنید. حالا حرارت را کم کنید و اجازه دهید که آش به آرامی مغز پخت گردد. در نهایت هم این آش را با سیر داغ، کشک و نعنا داغ تزیین نموده و نوش جان کنید.

6. خورشت ملس غوره بادمجان از معروف ترین غذاهای همدان

خورشت غوره بادمجان یکی از غذاهایی است که راه خود را تا مرکز هم باز نموده است و می توانید آن را در منو برخی از رستوران های تهران و البته دیگر شهر های ایران مشاهده کنید. برای تهیه این خورشت ترش و ملس از گوجه فرنگی، غوره، بادمجان، پیاز، ادویه جات و نمک استفاده می نمایند. ضمن اینکه استفاده از گوشت مرغ یا گوشت قرمز نیز در این خورشت کاملاً سلیقه ای است. حتماً این غذای سنتی همدان را در سفر خود و در رستوران های این شهر امتحان کنید.

7. آش سنتی آماج

در میان غذاهای همدان همانطور که گفتیم آش ها و آبگوشت ها بسیار قدیمی و قدمت دار هستند. در تهیه آش آماج همدان از مواد اولیه عدس و لوبیا، سبزی آش، پیاز داغ، سیر، تخم مرغ و آماج همدانی استفاده می گردد. غذایی ساده سبک و بسیار کم هزینه که مردم همدان در بیشتر اوقات سال آن را تهیه می نمایند.

در طرز تهیه سنتی این غذا این گونه آمده است که ابتدا باید لوبیا ها را با نمک و یک لیتر آب، حرارت داده و نیم پز کنید. بعد از آن عدس را به این ترکیب اضافه نموده و پیاز داغی که از قبل آن را با زردچوبه سرخ نموده اید، به آش اضافه کنید.

در ادامه سیر داغ و سبزی را هم به آش اضافه کنید و درب قابلمه را ببندید تا آش به آرامی جا بیفتد. در انتهای طبخ، آماج را به همراه دو پیمانه آب با بقیه مواد مخلوط کنید و خوب هم بزنید. سپس 10 دقیقه که گذشت آش شما آماده است.

8. آش محلی بادمجان

جالب است که بدانید آش بادمجان از غذاهای سنتی همدان است که در ملایر هم هواداران بسیار زیادی دارد. در حالت عادی این آش هفته ای یک بار در خانه های ملایر و همدان طبخ و سرو می گردد. مردم محلی این غذا را برترین گزینه برای سفره های افطار خود می دانند. در تهیه این غذا از بادمجان، گوشت گوسفندی، عدس، بلغور سیر، نعنا داغ و ادویه جات استفاده می گردد.

بعلاوه می توانید در تهیه این آش با سلیقه خودتان از حبوباتی مثل لوبیا و عدس هم بهره ببرید. در نهایت این آش بسیار لذیذ و دلچسب را با پیاز داغ، کشک یا نعنا داغ تزیین نموده و سرو کنید.

9. آش پرطرفدار جو و هویج از خوشمزه ترین غذاهای همدان

این آش یکی از غذاهایی است که نماد شهر همدان به حساب می آید. در آن از هویج، نخود، بلغور، پیاز داغ و گوشت چرخ نموده استفاده می نمایند. در سرو آن هم از سیر داغ و کشک استفاده خواهد شد. از قلم نیاندازید که رمز خوشمزه شدن این آش استفاده از زردچوبه در ترکیب آن به همراه فلفل زیاد و تند است.

10. آش پر انرژی شله پتله شهر همدان

آخرین غذایی که به عنوان غذای سنتی همدان قرار است به شما معرفی کنیم آش شله پتله نام دارد. این آش از بلغور، سبزی آش، قلم گوسفندی، پیاز و سیب زمینی، نمک و فلفل و عدس تهیه می گردد. آشی به شدت مقوی و پر انرژی است و اگر صبح آن را نوش جان کنید تا شب احساس سیری خواهید کرد.

در گذشته مرسوم بوده که مردم همدان بیشتر به مشاغلی چون دامداری و کشاورزی مشغول بودند. بر همین اساس این آش را نوش جان می کردند تا انرژی خوب و فراوانی برای انجام فعالیت های کشاورزی و دامپروری خود در طول روز داشته باشند.

مردم محلی طعم این آش را تقریباً ترش می پسندند و به همین علت آن را با قره قروت ترکیب می نمایند. به همین علت هم نام دیگر این غذا آش شله پتله ترش است.

غذاهای همدان و طعم های فراموش نشدنی آن

در این مطلب سعی کردیم غذاهای محلی همدان را که از همه قدیمی تر هستند به شما معرفی کنیم. البته این شهر غذاهای سنتی دیگری هم دارد. مانند آبگوشت یخنی، آش خشکبار ،کاچی، تر حلوای هویج یا حلوای هویج و حلوا زرد همدان که همگی در دسته غذاهای محلی این شهر هستند. اما 10 غذایی که در ابتدا به تفکیک در فهرست از آن ها نام بردیم قدمت طولانی تری در این شهر دارند. در هر حال غذاها هم قسمتی از رسوم و فرهنگ ما به حساب می آیند، با طعم ها و مزه هایی که هر کدام به نوبه خود دنیایی متفاوت و عجیب را با آن ها تجربه خواهیم کرد.

منبع: الی گشت
انتشار: 10 دی 1403 بروزرسانی: 10 دی 1403 گردآورنده: gorganland.ir شناسه مطلب: 1893

به "10 غذای سنتی همدان برای بازی با روح و روانتان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "10 غذای سنتی همدان برای بازی با روح و روانتان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید