اولویت های پژوهشی در طب سنتی ایرانی کدامند؟

به گزارش مجله گرگانلند، چند سالی است که طب سنتی به فضای آکادمیک هم راه خود را باز نموده و چندین دانشکده و مرکز تحقیقاتی در این حوزه شکل گرفته است. در این گزارش سعی شده اولویت ها و فعالیت های پژوهشی چند دانشکده و مرکز تحقیقاتی فعال در حوزه طب سنتی آنالیز گردد.

اولویت های پژوهشی در طب سنتی ایرانی کدامند؟

به گزارش خبرنگاران، پژوهش های طب سنتی ایرانی در چند زیرشاخه اصلی مانند گوارش، غدد و متابولیسم، بیماری های زنان، اطفال، مجاری تنفسی، اعصاب و روان، استخوان ها و مفاصل، پوست و مو، بیماری های مردان، کلیه، دهان و دندان و قلب و عروق انجام می گردد. دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران، مرکز تحقیقات طب سنتی و تاریخ پزشکی دانشگاه علوم پزشکی استان فارس، دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی ایران و دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی از اصلی ترین مراکز پژوهش در این حوزه هستند.

بنابر آن چه در سایت مرکز تحقیقات طب سنتی و تاریخ پزشکی آمده، در حوزه گوارش، تحقیق و پژوهش در زمینه بیماری هایی همچون یبوست، نفخ، ریفلاکس، سوءهاضمه، بواسیر، زخم معده و دوازدهه، IBS، IBD، سنگ کیسه صفرا و کبد چرب در اولویت است.

دیابت و چاقی، هیپرلیپیدمی و هایپوتیروئید هم از موضوعات پژوهشی هستند که در حوزه غدد و متابولیسم آنالیز می گردد. علاوه بر آن در پژوهشی هایی که محققان طب سنتی پیرامون بیماری های زنان و مردان انجام می دهند به ترتیب موضوعاتی همچون ناباروری زنان، یائسگی زودرس، دیسمنوره و PMS و ناباروری مردان و ضعف قوای جنسی در اولویت است.

یبوست و بی اشتهایی بچه ها و زردی نوزادان هم از جمله اولویت های پژوهشی پژوهشگران طب سنتی در حوزه بیماری های بچه ها است. در زمینه بیماری های تنفسی و بیماری های اعصاب و روان به ترتیب زکام، آسم و آلرژی ها و همچنین بی قوایی، افسردگی و اضطراب آنالیز می گردد.

در سایت مرکز تحقیقات طب سنتی و تاریخ پزشکی جزئیات 109 طرح پژوهشی که از تاریخ دی ماه 1388 تا مرداد 1396 مصوب شده، آمده است. براساس اطلاعات لیست پژوهش های این سایت که از آخرین به روزرسانی آن حدود دو سال گذشته، 30 طرح پژوهشی داوری و اتمام یافته تلقی شده است. صرع در طب سینایی، آنالیز بیماری سنگ کلیه و مثانه در طب سنتی ایران، تبیین قواعد ماساژ در طب سنتی ایران و سرگیجه از دیدگاه حکیم عقیلی خراسانی شیرازی بخشی از عناوین طرح های پژوهشی این مرکز است.

دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران که در سال 1386 تاسیس شده است نخستین دانشکده طب سنتی در ایران است. در وب سایت این دانشکده، عناوین 10 طرح پژوهشی معین شده است که از جمله آن ها می توان به تدوین قواعد تغذیه در بیماری ها براساس مبانی طب سنتی ایرانی و آنالیز ابعاد نظری خلط دم براساس مبانی طب سنتی ایران اشاره نمود.

طرح های تحقیقاتی دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی هم در سه زمینه طب سنتی، داروسازی سنتی و اخلاق پزشکی مصوب شده است. بر اساس آن چه در وب سایت این دانشکده آمده تا به امروز 34 طرح پژوهشی این مرکز سرانجام یافته و 21 طرح تحقیقاتی در حال انجام است. چگونگی تنوع غذایی در یک وعده در دیدگاه طب سنتی ایران، اسباب و علل نازایی از منظر طب سنتی ایران و آنالیز اثر ورزش بر آسم از دیدگاه طب سنتی عناوین بعضی مقالاتی است که در وب سایت دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی وجود دارد.

دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی یک مرکز تحقیقات طب سنتی و مفردات پزشکی نیز دارد که معرفی داروهای جدید طبیعی به وسیله فرمولاسیون، کنترل فیزیکو شیمیایی، احیاء متون طب سنتی ایران و آنالیز محتوای آن ها با روش های مدرن و کارآزمایی بالینی و مستند سازی مداخلات درمانی طب سنتی از اولویت های آن تعریف شده است.

فعالیت های پژوهشی در حوزه طب سنتی در دانشگاه علوم پزشکی ایران نیز در حال پیگیری است. این دانشکده برای سال 1398، 11 طرح پژوهشی مصوب داشته است. سه گروه پژوهشی با عناوین گروه پژوهشی اطفال، گروه پژوهشی پارکینسون و گروه پژوهشی سندرم متابولیک در این دانشکده وجود دارد.

براساس اعلام دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، طب سنتی ایرانی مکتبی شامل روش های تشخیصی، سبب شناسی و درمان با تکیه بر تفاوت های بین فردی در حفظ سلامت و درمان بیماری ها و متکی بر پشتوانه علمی ایرانیان و ملل دیگر است که به جنبه های اخلاقی و تربیتی و آموزه های اسلامی نیز توجه دارد.

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 21 اسفند 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: gorganland.ir شناسه مطلب: 238

به "اولویت های پژوهشی در طب سنتی ایرانی کدامند؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "اولویت های پژوهشی در طب سنتی ایرانی کدامند؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید