آلرژی به بادمجان؛ علائم و راه های درمان آن

به گزارش مجله گرگانلند، مجله قرمز: آلرژی به بادمجان شایع نیست اما وجود دارد. بادمجان یکی از اعضای خانواده تاجریزی است یعنی با سیب زمینی، گوجه، فلفل و تنباکو نسبت دارد. واکنشهای آلرژِیک نسبت به این گروه از گیاهان نسبتا شایع است. آلرژی منحصر به بادمجان اگر چه نادر است اما ممکن است ناشی از چندین عامل مختلف باشد.

آلرژی به بادمجان؛ علائم و راه های درمان آن

بادمجان یک غذای محبوب به خصوص در منطقه خاورمیانه و مدیترانه است و در بسیاری از دستورالعملهای غذایی این منطقه وجود دارد. معمولا به عنوان جانشین گوشت در غذاهای گیاهی همچون برگر بادمجان، میرزا قاسمی، کشک بادمجان، خورش بادمجان و بسیاری از غذاها وجود دارد. بسیاری از غذاها مواد یگری هم همراه بادمجان دارند بنابراین باید به آنها هم توجه کرد. حساسیت شامل غلظت زیاد هیستامینها، آلکالوئیدها، پروتئینهای حساسیت زاد، فیتواسترولها و رنگدانه هاست. بسته به علائم و دلیل آلرژی، واکنشها به بادمجان از خفیف تا شدید است.

علائم آلرژی به بادمجان شبیه به سایر آلرژیهای غذایی است. بیشتر آلرژیهای غذایی در دوران کودکی بوجود می آیند اما ممکن است بعدا نیز بوجود آیند. حدبیشتر 6 درصد بچه ها و 4 درصد بزرگسالان حداثل یک آلرژی غذایی دارند. شما ممکن است دچار حساسیت به بادمجان شوید حتی اگر قبلا بدون هیچ مسئله ای آن را خورده باشید.

علائم حساسیت به بادمجان

علائم حساسیت به بادمجان شبیه به سایر آلرژیهای غذایی است. ممکن است شخصی متوجه علائم حین خوردن یا کمی پس از خوردن بادمجان گردد: این علائم عبارتند از:

  • خارش دهان، گلو یا لبها
  • کهیر
  • تهوع
  • اسهال
  • سرفه
  • ناراحتی معده
  • ورم اطرف لبها و دهان

بیشتر اوقات افراد دچار حساسیت به بادمجان، علائمشان تقریبا فورا پس از خوردن بادمجان به وجود می آید. گاهی اوقات اولین علائم ممکن است حتی تا چند ساعت پس از قرار گرفتن در معرض بادمجان آغاز نگردد. در بیشتر موارد علائم آلرژی به بادمجان شدید نیستند. البته افراد دچار آلرژی باید از خطر آنافیلاکسی مطلع باشند. یک واکنش آنافیلاکسی یک شرایط تهدید نماینده زندگی است که نیازمند توجه پزشکی فوری است. علائم آنافیلاکسی عبارتند از:

  • دشواری در تنفس
  • ورم گلو
  • خس خس
  • گیجی
  • نبض پایین
  • تهوع
  • شوک
  • دشواری در بلع

مسمومیت آلکالوئیدی

آلکالوئیدها یک رده از مواد بالقوه آلرژن هستند که عمدتا شامل اتمهای نیتروژن هستند. در حالی که اثرات آلکالوئیدهای هیستامین بخوبی معین شده اند، یک سری متفاوت از دیگر آلکالوئیدها در گیاهان تاجریزی وجود دارند. در میان بادمجانها اینها شامل سولامارژین، سولانیدین، سولاسودین، سولاسونین و تریژونلین هستند. اگر چه این ترکیبات ممکن است موجب واکنشهای آلرژیک نشوند، دوزهای بالای آنها می تواند منجر به بروز واکنشهای مسمومیت گردد. اینها عبارتند از خواب آلودگی، اسهال، استفراغ، سرگیجه و درد معده گردد. از آنجایی که پخت و پز اندازه آلکالوئیدها را کاهش می دهد، شما باید بادمجانها را خیلی بپزید تا از این واکنشهای مسمومیت جلوگیری کنید.

چه کسی دچار آلرژی به بادمجان می گردد؟

بادمجان متعلق به خانواده موسوم به تاجریزی است. افرادی که به سایر اعضای خانواده تاجریزی از جمله گوجه، سیب زمینی یا فلفل حساسیت دارند ممکن است به بادمجان نیز حساسیت داشته باشند. بادمجان نیز حاوی یک ماده شیمیایی به نام سالیسیلات است که یکی از مواد تشکیل دهنده آسپرین است. این بدین معناست که افراد مبتلا به آلرژی آسپرین یا حساسیت به سالیسیلات به احتمال بیشتری دچار آلرژی بادمجان یا عدم تحمل به میزان زیاد سالیسیلات می شوند.

معمولا آلرژی بادمجان در اوایل کودکی بروز می نماید. بچه ها بزرگتر و بزرگسالان نیز ممکن است دچار آلرژی بادمجان یا آلرژی به سایر اعضای خانواده تاجریزی در سراسر زندگی خود شوند. شخصی که قبلا بادمجان را بدون هیچ تاثیری خورده باشد باز هم ممکن است دچار آلرژی در آینده گردد.

چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد؟

افراد با علائم حساسیت غذایی باید به هنگامی که منابع علائم حساسیت زایشان معین نیست به پزشک مراجعه نمایند. علاوه بر این هر کس که دچار آلرژی به بادمجان یا سایر غذاها باشد در صورتی که دچار علائم آنافیلاکسی گردد باید به اورژانس مراجعه کند.

تشخیص

برخی افراد می دانند که بادمجان غذایی ست که موجب علائم آلرژیشان می گردد. آنها یک بادمجان می خورند و فورا دچار علائم می شوند. افراد دیگر ممکن است علائمشان دیرتر ظاهر گردد و لازم باشد که یک دکتر دلیل واکنش آلرژیک آنها را تشخیص دهد. اگر دلیل واکنش معین نباشد، پزشک عمومی بیمار را به متخصص آلرژی ارجاع می دهد. متخصص آلرژی یاری می نماید که بیمار غذاهای دیگر را هم که موجب آلرژی در وی می شوند، معین کند.

به هنگام مراجعه به متخصص آلرژی، بیمار باید یک توضیح کامل از جمله هر نوع حساسیت دیگری که دارد، به پزشک بدهد. متخصص آلرژی چندین پرسش در خصوص اینکه چه موقع علائم آغاز می گردد و چه موقع شدید هستند، می دهد. در حالی که سطح آنتی بادی ایمونوگلوبولین و تستهای خارش پوست برای یاری به تشخیص انجام گردد، متخصص آلرژی احتمالا توصیه می نماید که فرد با این علائم یک رژیم غذایی خاص را دنبال کند. بعلاوه ممکن است پیشنهاد کند بیمار یک دفتر ثبت غذایی داشته باشد تا زمانی که منبع آلرژی معین گردد.

غذاهایی که باید اجتناب کرد

افراد مبتلا به آلرژی به بادمجان باید در خصوص غذاهایی که می خورند، احتیاط نمایند. علاوه بر غذاهای خاص بادمجانی مثل کشک بادمجان باید در خصوص دستورالعملهایی که بادمجان کمتر در آنها وجود دارد همچون موساکا یا سوفله بادمجان، این ممنوعیت را اعمال نمایند.

بادمجان یک جایگزین محبوب گوشت در بسیاری از غذاهای گیاهی است بنابراین بهتر است همیشه برچسبهای غذایی برای محصولات گیاهی از جمله برگرهای گیاهی (بادمجان حلقه ای سرخ شده) در رستورانها و فروشگاه های مواد غذایی، آنالیز کنید.

افراد مبتلا به آلرژی به بادمجان ممکن است به سایر اعضای خانواده تاجریزی حساسیت داشته باشند، از جمله:

  • گوجه
  • فلفل
  • سیب زمینی سفید
  • گوجی بری
  • فلفل

سالسیلات موجود در بادمجان عامل علائم آلرژی یا عدم تحمل در برخی افراد است. این افراد باید از غذاهای دیگری که بطور طبیعی حاوی این ماده شیمیایی هستند، خودداری نمایند. افراد با آنتی بادی IgE طبیعی اما با حساسیت به بادمجان ممکن است قادر به تحمل میزان کمی از سالیسیلات قبل از بروز علائم باشند. غذاهای دیگر حاوی سالیسیلات عبارتند از:

  • بلوبری
  • آووکادو
  • کدو سبز
  • بروکلی
  • تمشک
  • قارچ
  • اسفناج
  • انگور
  • گل کلم
  • خیار

بهتر است که یک برنامه ریزی غذایی را ایجاد کنید. پزشک یا متخصص تغذیه می تواند برنامه ای ایجاد کند که به شخص یاری می نماید تا از غذاهایی که بالقوه موجب ایجاد علائم می شوند، اجتناب کند و با وجود این بتواند مواد مغذی ضروری کل روز را تامین کند. داشتن یک دفترچه ثبت غذایی می تواند به ثبت غذاهایی که موجب تحریک یک واکنش آلرژیک می گردد، یاری می نماید.

درمان واکنش آلرژیک

برای واکنشهای حداقلی، می توان از داروهای بدون نسخه همچون بنادریل(دیفن هیدرامین) استفاده کرد. برای بروز واکنشها برای اولین بار باید حتی الامکان به پزشک مراجعه کرد. پزشک می تواند معین کند که آیا شخص حساسیت به بادمجان دارد یا آیا حساسیت از منبع دیگری ایجاد شده یا خیر. این می تواند به معین یک برنامه درمانی یاری کند. در صورت وقوع شوک آنافیلاکسی باید به اورژانس مراجعه کرد. شوک آنافیلاکسی در عرض چند دقیقه پس از قرار گرفتن در معرض ماده آلرژن بوجود می آید و می تواند کشنده باشد.

اگر کسی دچار شوک گردد، همراه وی باید این کارها را انجام دهد:

  • تماس با 115
  • در صورت در دسترس بودن، استفاده از اپی نفرین
  • دراوردن لباسهای مزاحم
  • دراز کردن شخص با پاهایی که کمی بالاتر قرار گرفته اند
  • در صورت بروز استفراغ سر بیمار را به یک سمت کج کند
  • اجتناب از دادن هر نوع داروی دیگری به غیر از اپی نفرین خود تزریق چون ممکن است شخص به آن حساسیت داشته باشد

منظره

افراد مبتلا به آلرژی به بادمجان می توانند آلرژی خود را بوسیله اجتناب از بادمجان و غذاهای تحریک نماینده، کنترل نمایند. اگر تصادفا خورده گردد باید سعی کرد که علائم آلرژی را با آنتی هیستامینهای بدون نسخه کاهش داد. شخص مبتلا به آلرژی به بادمجان ممکن است به سایر اعضای خانواده تاجریزی حساسیت داشته باشد و در صورتی که آلرژی وی شدید باشد یا آنتی بادی IgE را به طور طبیعی به اندازه بالایی دارد شاید لازم باشد از خوردن سایر اعضای خانواده تاجریزی اجتناب کند.

در مواردی که کسی آلرژی شدید به بادمجان دارد، پزشک احتمالا یک اپی نفرین خود تزریق برای موارد اورژانسی تجویز می نماید. در مواردی که شخص مبتلا به آلرژی بادمجان دچار شوک آنافیلاکسی می گردد، اورژانس باید مداخله کند.

پ

منبع: برترین ها
انتشار: 14 مهر 1403 بروزرسانی: 14 مهر 1403 گردآورنده: gorganland.ir شناسه مطلب: 1835

به "آلرژی به بادمجان؛ علائم و راه های درمان آن" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آلرژی به بادمجان؛ علائم و راه های درمان آن"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید