همه چیز درباره چای؛ از انواع و فرایند فراوری تا خواص و ترکیبات
به گزارش مجله گرگانلند، انواع چای از نوشیدنی های محبوب افراد بی شماری در سراسر دنیا است. چای نوعی نوشیدنی معطر است که از گیاه چای به دست آمده و در فرهنگ و سنت شرق آسیا جایگاه مهمی دارد. چندین قرن است که این محصول پرطرفدار در شرق آسیا فراوری و به اروپا و آمریکا ارسال می گردد.
قدیمی ترین مدرک به دست آمده از مصرف چای در طول تاریخ مربوط به قرن سوم قبل از میلاد در چین است. اما بسیاری بر این باورند که این دمنوش گیاهی معطر بسیار قبل از این زمان شناخته شده و مورد استفاده قرار می گرفته است.
چای نوعی دمنوش معطر است که از افزودن آب جوش به برگ های خشک چای در قوری تهیه می گردد. روش دیگر مصرف این دمنوش چای کیسه ای است. عطر و مواد موجود در برگ های چای وارد آب جوش می گردد و چای دم می کشد. پس از دم کشیدن کامل بهتر است برگ های چای را از داخل قوری خارج کنیم. چای خشک از گیاهی به نام کاملیا سینسیس بدست می آید.
چای چیزی بیش از یک نوشیدنی است. نوشیدن چای تجربه ای مشترک بین افراد خانواده است و در بسیاری از مراسم سنتی در کشور های شرق آسیا مورد استفاده قرار می گیرد. چای استعاره ای از دورهمی و استراحت است.
گیاه کاملیا سیننسیس
- تقریبا همه انواع چای موجود از این گیاه به دست می آیند. نام علمی این گیاه کاملیا سیننسیس است. این گیاه از دسته گیاهان موسوم به کاملیا است.
- چای فقط از برگ های خاصی از این گیاه به دست می آید. برگ های بسیار کمی از این گیاهان برای فراوری چای مناسب هستند. بیشتر برگ های قسمت بالایی و جوانه ها برای فراوری چای مورد استفاده قرار می گیرند. گیاه سیننسیس به صورت طبیعی تا حدود ارتفاع سه متر رشد می نماید. برای دسترسی به برگ های تازه جوانه زده که هربار چیده می شوند طوری از گیاه نگهداری می گردد که همواره در ارتفاع حدود یک و نیم متر باشد.
- گیاه کاملیا سیننسیس اگر در محیط گرم و مرطوب قرار بگیرد در تمام فصول سال رشد نموده و جوانه می زند؛ به اصطلاح گیاهی همواره سبز است. منشا این گیاه در آسیای شرقی است اما گاهی در دیگر نقاط جهان هم پرورش داده می گردد.
- در حدود سه میلیارد نفر در سراسر جهان چای می نوشند. در 62 کشور چای فراوری شده و در 160 کشور در سراسر جهان بازار مصرف چای وجود دارد. در بیشتر نقاط جهان چای در شکل چای کیسه ای مورد استفاده قرار می گیرد.
- گیاه سیننسیس برای رشد بهتر شبیه به بسیاری از گیاهان دیگر به خاکی غنی و سبک احتیاج دارد. در نواحی نزدیک به استوا به دلیل شرایط خاص آب و هوایی این گیاه رشد بهتری نسبت به سایر نواحی جهان دارد.
ترکیبات موجود در انواع چای
به دلیل نوع فرآوری در انواع چای ترکیبات موجود در آن ها فرق دارد. چای در فرم برگ های خام حاوی مواد غیرمحلول در آب است. پلی ساکارید ها، پروتئین ها از انواع مواد موجود در چای هستند.
در مقایسه با بسیاری از نوشیدنی های موجود چای نوشیدنی بسیار طبیعی و سالمی به شمار می رود. این نوشیدنی فاقد نمک، چربی و مواد حاوی کالری است. حدود 450 نوع ترکیب ارگانیک در چای وجود دارد.
روغن های ضروری انواع چای برای بدن
مهمترین ترکیب مفیدی که در چای وجود دارد روغن های طبیعی است که حدود 20 درصد از برگ ها را تشکیل می دهد. این روغن ها عامل طعم و عطر ویژه چای هستند. در چای سبز حدود 100 ترکیب و در چای سیاه حدود 550 ترکیب معطر وجود دارد.
پلی فنول
ممکن است درباره فواید و اثرات مثبت چای بر بدن شنیده باشید. ماده ای بنام تی فلاوین در چای سیاه وجود دارد. این گروه ترکیبات شیمیایی پلی فنول نام دارند و نوعی آنتی آکسیدان بسیار قوی هستند. نوشیدن چای باعث تقویت بدن با این آنتی اکسیدان ها می گردد. این مواد 30% از محتوای برگ های خام را تشکیل می دهند.
پلی فنول ها عامل تلخی چای هستند. طعم گس چای هم به دلیل همین مواد است.
مواد مغذی
مواد مغذی بسیاری در چای وجود دارند که البته میزان آن ها به نسبت موارد گفته شده کمتر است. 15 ماده معدنی غیرآلی، انواع ویتامین ها و آمینو اسید ها در چای وجود دارند. حدود 70 درصد از مواد معدنی موجود در چای را آمینواسید ها تشکیل می دهند. چای سبز حاوی بیشترین میزان آمینواسید است.
آنزیم
شکسته شدن آنزیم ها در فرایند اکسیداسیون رنگ برگ ها را سیاه می نماید. برگ ها در محل مخصوص لوله می شوند که باعث شکسته شدن سلول های باز در گیاه می گردد. این کار عطر چای را افزایش می دهد.
در حین اکسیداسیون دو نوع ماده بسیار مفید در چای شکل می گیرند. پلی فنول اکسیداس و پلی فنول که از واکوئل های موجود در گیاه ایجاد می شوند.
در حین فرایند لوله کردن، شکل و میزان برگ ها تغییر نموده و به میزان دلخواه می رسد. روش لوله کردن و اکسیداسیون به گونه ای است که روغن های پر خاصیت موجود در گیاه حفظ شوند. روش تهیه چای بسیار قدیمی است و در طول سالیان دراز به این شکل درآمده است.
آلکالوئید ها
در چای کافئین وجود دارد. میزان کافئین موجود در چای نصف قهوه است. کافئین از انواع موادی است که جزو خانواده آلکالوئید ها به شمار میرود. سه نوع آلکالوئید بسیار مفید در چای وجود دارد که در تحریک ماهیچه ها، مغز و سیستم عصبی بسیار موثر هستند. این مواد می توانند اثر تحریکی روی قلب، کلیه ها و سیستم تنفسی داشته باشند. کافئین، تئوفیلین و تئوبرومین سه آلکالوئید موثری هستند که در چای وجود دارند.
انواع چای
حدود 1500 عطر و طعم و ترکیب از گیاه کاملیا سیننسیس وجود دارد. این انواع چای در 5 دسته کلی قرار می گیرند.
چای سیاه
برگ های این چای سیاه است و از دیگر انواع چای، دمنوش پر رنگ تری از آن تهیه می گردد. این نوع چای مصرف بالایی در سطح جهان دارد. معمولاً در چای های کیسه ای از این نوع چای استفاده می گردد. برگ های این چای کاملا خشک و تیره متمایل به قهوه ای و سیاه هستند. دلیل تیره بودن این نوع چای اکسیداسیون بالاتری است که در حین فرآوری و فراوری برگ های چای اتفاق می افتد.
در فرهنگ چای چینی، این چای به عنوان چای قرمز شناخته می گردد چون وقتی با شیر ترکیب می گردد، رنگی نزدیک به نارنجی و قرمز پیدا می نماید. نوعی از چای سیاه وجود دارد با عنوان لپسنگ سوچونگ که روش تهیه خاصی دارد و پس از دم کردن عطر دود چوب از آن متصاعد می گردد که بسیار دلپذیر است.
چای به معنی واقعی آن، از گیاه سیننسیس تهیه می گردد. چای سیاه نیز به همین نحو و از همین گیاه فراوری می گردد. برگ های گیاه سیننسیس چیده شده، خرد شده و لوله می شوند سپس در مکانی نگهداری می شوند تا اکسیداسیون روی آن انجام گردد. با اتمام این مرحله چای خشک شده و برای فروش بسته بندی می گردد.
چای سیاه در انواع عطری و ساده و طعم و عطر های مختلف فراوری و عرضه می گردد. فصلی که چای در آن فراوری شده و یا موقعیت جغرافیایی نقش موثری بر روی کیفیت، طعم و عطر آن دارد.
برخی از انواع معروف چای سیاه
- چای سیاه آسام: طعم و عطری شبیه گیاه جو دارد.
- چای سیاه سیلان: طعمی واضح و حالت شکلاتی و تند دارد.
- دارجیلینگ: این چای نوع لطیفی از چای سیاه است و طعمی شبیه به میوه و گل دارد.
- ارل گری: چای سیاه با عطر ترنج و مرکبات است.
- صبحانه انگلیسی: طعمی بسیار شبیه به چای آسام و سیلان دارد.
- لیچی و رز نوع دیگری از چای طعمی شبیه گل و میوه دارند این نوع چای ها از ترکیب مواد معطر به چای فراوری می شوند.
- چای صبحانه ایرلندی: رنگ این چای به قرمزی زده و عطری شبیه جو دارد.
- چای سیاه کیموم: طعمی میوه ای و شبیه به آب انگور دارد.
- چای سیاه کنیا: این چای رنگی تیره داشته و طعمی گس دارد.
- لپسنگ سوچونگ: این چای پس از دم کشیدن بوی چای زغالی دارد که بسیار مطبوع است.
- چای ماسالا: نوعی چای ترکیبی است که از هل، میخک و دانه های فلفل برای طعم دادن به آن استفاده می گردد.
- چای سیاه یوان: این چای در نوع شکلاتی، با عطر جو و گاهی تند وجود دارد.
محققان روز به روز به تحقیق روی چای سیاه بیشتر علاقمند می شوند. مطالعات همچنان در حال اجرا است از فواید چای برای سلامتی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- سلامت قلب
- از بین بردن اکسیدان ها
چای سبز
در فراوری این نوع چای از برگ های کاملیا سیننسیس، از اکسیداسیون کمتری نسبت به چای سیاه استفاده می گردد؛ از این رو برگ های محصول فراوری شده سبز روشن است. به همین خاطر این نوع چای میزان آنتی اکسیدان و ویتامین بیشتری نسبت به چای سیاه داشته و طعم آن تلخی کمتری نسبت به چای سیاه دارد.
چای ها انواع مختلفی دارند که با روش ها و ابزارهای مختلفی تهیه می شوند. از میان آن ها می توان به چای ماچا و سنچا اشاره نمود.
چای ماچا نوعی چای سبز بسیار با کیفیت است که به صورت پودر فراوری شده در بازار وجود دارد. این چای در فرهنگ کشور ژاپن عنصر مهمی به شمار رفته و برای فراوری آن از جوانه های کوچک چای استفاده می گردد. این نوع چای فرایند خاصی طی نموده و در نهایت به صورت پودر مورد استفاده قرار می گیرد.
چای سبز در انواع ختلفی در بازار موجود است که طعم و عطرهای متفاوتی نسبت به هم دارند. انواع چای سبز در طعم عطرهای مختلف استفاده می شوند. این چای معمولا طعم و عطری بین فندق و میوه با طعم غالب جلبک دریایی دارد. این گستردگی طعم چای سبز دلایل مختلفی دارد از جمله موقعیت جغرافیایی که گیاه در آن کشت می گردد و دوم گونه مورد استفاده برای فراوری.
در ادامه برخی از مهمترین انواع چای سبز را معرفی می کنیم.
- بیلوچان: این چای بیشتر در چین استفاده می گردد عطری قوی و گیاهی دارد. در برخی موارد طعم میوه ای دارد.
- جنمایچا: در کشور ژاپن استفاده شده و نوعی از چای سنچا است. برای بهتر کردن طعم و عطر به آن ذرت و برنج پف نموده اضافه می نمایند.
- گیوکورو: این چای نیز در ژاپن استفاده می گردد و طعمی قوی و شبیه به جلبک دریایی دارد.
- لوشان: این چای سبز به آرامی دم می کشد و طعم و عطری شیرین و کره ای دارد
- لانگ جینگ: این چای به روش دستی در چین تهیه می گردد و طعمی فندقی دارد.
- ماچا: این چای نوع ژاپنی از چای سبز است و در سراسر جهان معروف است. این چای طعمی تلخ و شیرین دارد.
- سنچا: یکی از معروف ترین چای های ژاپنی سنچا است که طعم علف داشته و کمی تلخ است. تا حدی حس کاج و هندوانه در طعم این چای حس می گردد.
خواص چای سبز
تحقیقات علمی نشان می دهند که واقعی ترین نوع چای است. مطالعات بسیاری بر روی تغییرات شیمیایی که هنگام دم کشیدن چای سبز رخ می دهد اجرا شده است. این مطالعات خواص بی نظیری از چای سبز را کشف نموده که در نوع خود می تواند دمنوش بسیار مفیدی برای سلامتی باشد.
- چای سبز به دلیل محتوی کافئینی که دارد باعث سرحال شدن، تقویت تمرکز و به هوش بودن می گردد.
- سلامت قلب و عروق
- تقویت بدن در مقابل اکسیدان های ناشی از استرس
- تقویت سلامت مغز
چای اولانگ
در چین به این چای اژدهای سیاه گفته می گردد. خواص چای اولانگ چیزی بین چای سیاه و چای سبز است. در این چای به دلیل فرایند اکسیداسیون 80 درصدی خاصی که دارد، بخش زیادی از انتی اکسیدان ها از بین می فرایند. باید توجه داشت که در هر بار دم کردن برگ های این نوع چای طعم و عطر متفاوتی از آن به دست می آید.
این چای اکسیداسیون بالایی داشته و طعمی بین چای سیاه و چای سبز دارد. می توانید این چای را چند بار دم کنید. با دم کردن درست این چای، هر بار طعم خوب آن به صورت واضح حس می گردد.
چای اولانگ انواع مختلفی دارد که در ادامه آن ها را معرفی می کنیم.
- بای هائو: این چای طعمی میوه ای دارد.
- بائوژانگ یا پوچونگ: کمترین میزان فرآوری روی این چای انجام می گردد از این رو طعم و عطر بسیار قوی ای دارد.
- فنگ هانگ: طعمی گیاه گونه و شیرین دارد.
- تای گوان یین: طعمی میوه ای و شیرین دارد.
- تانگ تینگ: این نوع چای طعمی فندقی و نرم دارد.
فواید چای اولانگ برای بدن
این نوع چای حاوی آنتی اکسیدان هایی شامل EGCG، تی فلاوین و دروبیگین هاست. این ترکیبات از بدن ما در برابر اکسیدان های مضر که به دلایل استرس در بدن آزاد می شوند محافظت می نماید.
- گذشته از این چای اولانگ به دلیل وجود آنتی اکسیدان ها در آن برای قلب و عروق هم مناسب است.
- چای اولانگ برای سلامت مغز و اعصاب بسیار مفید است.
چای سفید
روش تهیه چای سفید از همه انواع دیگر آن راحت تر است. این چای کمترین میزان اکسیداسیون را داشته و از نظر طعم و عطر بسیار دلپذیر است. برخی اوقات برای خشک کردن این چای از جریان هوای خشک استفاده می گردد. این نوع چای معمولا برای تهیه دمنوش های ترکیبی و میوه ای مورد استفاده قرار می گیرد. برترین نوع چای سفید از جوانه های سیننسیس به دست می آید. به همین خاطر برترین عطر چای و مطبوع ترین طعم را در میان چای های به دست ا=آمده از گیاه کاملیا سیننسیس دارد. بلافاصله بعد از برداشت برگ های تازه روئیده و جوانه ها بخار یا حرارت داده می شوند تا اکسیداسیون آن متوقف گردد بعد از این مرحله برگ ها خشک می شوند.
روش فرآوری این نوع چای باعث طعم سبک و مطبوع آن می گردد. چای سفید میزان کافئین بیشتری نسبت به چای های خانواده کاملیا سیننسیس دارد.
انواع مختلف چای سفید
- بای هائو(سوزن نقره ای): چای سیار کمیابی است که تنها از جوانه ها تهیه می گردد. طعم شیرینی داشته و بوی گیاهی خوبی دارد.
- بای مو دان: معطر آن قوی تر از سوزن نقره ای است. در فراوری این چای غیر از جوانه ها از برگ های جوان هم استفاده می گردد.
- چای سفید دارجیلینگ: محل رویش این چای در هندوستان است. و از چای سفید فراوری شده در یوان بسیار مقرون به صرفه تر است.
- گونگ می: برای تهیه این نوع چای از برگ های بزرگ تر چای استفاده می گردد. از این رو طعم قوی تری داشته و از سایر انواع چای سفید عطر بیشتری دارد.
- شو مای: از برگ های بزرگ چای در فراوری این چای استفاده می گردد. بعلاوه به نسبت سایر انواع چای سفید اکسیداسیون بیشتری روی آن انجام می گردد.
فواید چای سفید
- به دلیل فرآوری کمی که روی این چای انجام می گردد خاصیت و فواید بسیار زیادی برای بدن دارد.
- چای سفید سرشار از آنتی اکسیدان است از این رو می تواند از آسیب های اکسیدان ها در بدن جلوگیری کند.
- خاصیت دیگری که چای سفید برای بدن دارد اثرات ضد التهابی آن است.
- چای سفید سلامت دندان ها را حفظ می نماید. چرا که شامل فلوراید، کاتچین و تئین است.
- چای سفید برای سلامت مغز و اعصاب مفید است.
چای Pu-Erh
این نوع چای بسیار خاصی بوده و طعم آن برای بسیاری از افراد ممکن است ناخوشایند باشد. این نوع چای ممکن است تا صد سال قبل از مصرف نگه داری شده باشد. برای دم کردن چای Pu-Erh نیز به آب جوش برای دم کردن احتیاج داریم. قبل از تهیه این چای باید آن را با آب فراوان بشوییم تا غبار موجود در آن پاک گردد.
بسته به نوع فرایند اکسیداسیون و فرآوری که روی برگ های کاملیا سیننسیس انجام می گردد، نوع چای به دست آمده متفاوت خواهد بود.
چای Pu-Erh نوعی محصول تخمیری از کاملیا سیننسیس است و به نسبت سایر انواع چای گران تر است. این چای معمولاً در استان یوان در چین فراوری می گردد و در قالب تکه های خشک و جامد به شکل کیک و یا برگ های خشک فروخته می گردد.
برای فراوری چای Pu-Erh آن را در مدت طولانی در محلی مرطوب قرار می دهند. این فرایند طعم و عطر خاصی به این نوع چای می دهد که با سایر انواع چای بسیار فرق دارد. طعم و کیفیت این چای با گذشت زمان تغییر می نماید.
چای Pu-Erh جوان بین دو تا سه سال قبل از مصرف نگهداری می گردد. کمی مزه شبیه به چای سبز دارد. بسته به محل کشت گیاه ممکن است شیرین تر یا تلخ تر باشد.
چای Pu-Erh قدیمی از چای Pu-Erh جوان تیره تر است کمی طعم چوب و مزه ای شبیه میوه جات دارد.
فواید چای Pu-Erh
- چای Pu-Erh به دلیل کمیابی چندان مورد توجه تحقیقات قرار نگرفته است اما فواید بسیار خوبی برای بدن خواهد داشت.
- شامل کافئین است از این رو در هشیاری اثر مثبت خواهد داشت.
- شامل مقادیر بالای آنتی اکسیدان است.
- برای قلب مفید است
- چای Pu-Erh اثرات خوبی روی پوست دارد.
آیا خوردن برگ های چای بی ضرر است؟
موقع استفاده چای این برگ ها از داخل ظرف خارج می شوند اما خوردن این برگ ها کاملا بی خطر است. برگ های چای چه در قوری باشند و چه در کیسه هیچ خطری برای سلامتی ندارند. در حقیقت در این برگ های مانده در چای مقادیری از آنتی اکسیدان های مفید وجود دارند که استفاده از آن ها برای بدن بسیار مفید است. این موضوع به خصوص درباره چای سبز صدق می نماید.
به دلیل سختی خوردن و جویدن برگ های چای معمولاً افراد از خوردن آن ها صرف نظر می نمایند اما از نظر علمی کاملا بی خطر بوده و حتی فوایدی هم برای بدن دارند.
چه موادی را می توانید به انواع چای اضافه کنید؟
از گذشته برای مصرف چای آن را با شیر یا در برخی موارد کره مخلوط می نموده اند. عسل هم شیرین نماینده طبیعی و بسیار مفیدی است که طعم خوبی به چای می دهد.
حذف شیر از ترکیب با چای
از گذشته های دور در چین و شرق آسیا برای مصرف چای آن را با شیر تهیه می کردند؛ اما از قرن شانزدهم و انتقال چای به آمریکا و اروپا مصرف چای با شیر از رونق افتاد و بیشتر افراد چای را بدون شیر و با آب تهیه و مصرف می نمایند. امروزه در کشورهای غربی بسیاری از افراد همچنان چای را با شیر ترکیب می نمایند.
شیرین نماینده ها
عادت اضافه کردن شیرین نماینده به چای به دلیل تلخی نسبی آن بسیار تغییر نموده و افراد بیشتر چای تلخ را همراه با خوراکی های شیرین مصرف می نمایند. برخی شیرین نماینده های مصنوعی برای شیرین کردن چای به کار گرفته می شوند. بسیاری از این شیرین نماینده ها برای جلوگیری از ضررهای بی شمار مصرف شکر، رایج شده اند.
لیمو و آبلیمو
به دلیل اینکه طعم لیمو می تواند تلخی چای را تخفیف دهد از لیمو نیز برای ترکیب با چای استفاده می گردد. از تأثیرات مثبت افزودن آبلیمو به چای می توان به آزادسازی آنتی اکسیدان ها اشاره نمود.
فرایند فراوری انواع چای
دو فرایند برای فراوری چای وجود دارد. نوع سنتی و نوع مدرن.
فراوری ارتودوکس (سنتی)
- در فراوری چای به این روش برگ های تازه و جوان چای با دست چیده می شوند. پس از چیده شدن برگ ها روی هم انباشه می شوند. این کار آب موجود در برگ ها را کاهش می دهد. این کار باعث نرم تر شدن برگ ها می گردد.
- در مرحله بعد لوله کردن برگ ها آغاز می گردد. این کار ساختار سلول های برگ را شکسته و فرایند اکسیداسیون اتفاق می افتد. فرایند اکسیداسیون نوع چای به دست آمده را معین می نماید. با تغییر میزان اکسیداسیون در برگ ها چای سبز، سیاه، اولانگ و پوره تهیه می شوند.
- هر چه میزان اکسیداسیون بیشتر باشد برگ های فراوری شده سیاه تر خواهند بود. اگر چای مورد مصرف شما بسیار تیره است نشان از اکسیداسیون بالای اجرا شده بر روی برگ ها دارد. اکسیداسیون در چای سبز بسیار سریع و در زمان کمی اتفاق می افتد.
- در مرحله بعد برگ ها خشک می شوند و به همین صورت اکسیداسیون روی برگ ها اتفاق می افتد. سپس در سایز های مختلف خرد شده و آماده مصرف هستند.
- دم کردن چای خوب و طعم دلپذیر آن از تخصص هایی است که افراد بسیاری برای رسیدن به آن کوشش می نمایند.
چای سی تی سی (مدرن)
روش مدرن فراوری چای سی تی سی است. این روش نوعی روش فراوری انبوه چای است. این روش میزان بیشتری چای در زمان تعیین فراوری می نماید. این روش معمولا برای فراوری چای سیاه استفاده می گردد.
در این روش نیز ابتدا چای نگهداری و خشک می گردد سپس وارد دستگاه های مکانیکی شده و خرد می گردد.
مزیت های فراوری چای سی تی سی
با خرد شدن برگ ها در فرایند سی تی سی سطح برگ ها بیشتر شده و سریع تر در آب جوش دم می کشد و رنگ و چای بیشتری فراوری می نماید. به همین خاطر مصرف برگ چای را کاهش می دهد.
چای در اقتصاد جهان
در سال 2016 تیمی در چین برای معرفی هر چه بیشتر چای به جهان تشکیل شد. این تیم شامل نمایندگانی از کانادا، هندوستان، کنیا، سریلانکا و انگلستان بوده است.
این گروه به این نتیجه رسید که در کشور های مختلف ترجیحات افراد برای مصرف چای فرق دارد و آن را به صورت زیر دسته بندی کردند:
مصرف انواع چای در آمریکا
در آمریکا، حدود 80 درصد از زنان خانه دار در آشپزخانه خود چای نگهداری می نمایند.
تا سال 2015، 80% از مصرف چای در آمریکا را چای سیاه تشکیل داده است. درصد این مصرف چای سبز و 4% به جای مانده نیز به مصرف چای سفید، اولانگ و چای تیره اختصاص داشته است. ایالات متحده آمریکا چهارمین واردنماینده بزرگ چای در جهان است. سه کشور اول انگلستان، روسیه و پاکستان هستند.
مصرف انواع چای در انگلستان
حدود 70% از چای مصرف شده در انگلستان را چای سیاه تشکیل می دهد. مصرف چای سیاه از سال 2010 تا 2015 حدود 22% افت داشته است. با کاهش میزان مصرف چای سیاه سایر انواع چای بیشتر مورد توجه قرار گرفته اند. فروش معمول چای های کیسه ای کاهش یافته و افراد گرایش به سمت انواع دیگر چای پیدا نموده اند.
مصرف انواع چای در چین
53% از چای مصرف شده در چین را چای سیاه تشکیل می دهد. مصرف چای تیره در سال 2015 در طی یک سال دو برابر شد و سهم آن از مصرف چای به 12% رسیده است. چای اولانگ نیز 12% از مصرف چای این کشور را تشکیل می دهد.
مصرف انواع چای در کانادا
در کانادا 39% چای سبز، 36% چای سیاه و 22% سایر انواع چای و دمنوش ها را مصرف می نمایند.
بازارهای چای کانادا و آمریکا در حال رشد است. از سوی دیگر آمارها نشان می دهند که میزان محبوبیت چای در انگلستان در حال کاهش است. البته یکی از دلایل این کاهش در انگلستان کاهش فراوری چای کیسه ای است. در همین زمان چای میوه ای و ترکیبات خاص چای بیشتر مورد توجه قرار گرفته اند.
در سرانجام
چای از انواع دمنوش های گیاهی است که در بیشتر نقاط جهان فراوری می گردد و از قدمت بالایی برخوردار است. این نوشیدنی گرم خواص بی نظیری برای بدن دارد و وجود مواد موثر و غنی در آن می تواند نقش خوبی در سلامتی افراد داشته باشد.
همه انواع چای از یک نوع گیاه به دست می آیند و انواع مختلف چای به دلیل روش های فرآوری متفاوتی است که روی چای انجام می گردد.
منبع: Teahow
منبع: دیجیکالا مگ