درباره خواص بلوبری چه می دانید؟

به گزارش مجله گرگانلند، بلوبری یک میوه خوش طعم و پرطرفدار است که برای پوست و مو بسیار مفید می باشد، بعلاوه تاثیرات دارویی و درمانی بلوبری بسیار فوق العاده است.

درباره خواص بلوبری چه می دانید؟
بلوبری (Blueberry) یا زغال اخته آبی میوه بومی آمریکای شمالی است که تا سال 1930 به اروپا معرفی نشده بود. بلوبری در فصل گوجه سبز یا آلوچه یافت می شود و تُرک های غرب گیلان به این میوه ترش و شیرین قاراگیله می گویند. این میوه دوست داشتنی، محبوب و مغذی که کالری کم و خواص زیادی دارد در بین طرفدارانش به گل سرسبد میوه ها (superfood) معروف است و کمتر کسی پیدا می شود که به این میوه علاقه نداشته باشد؛ به همین علت تصمیم گرفتیم در این نوشته درباره خواص بلوبری با شما صحبت کنیم.

بلوبری پادشاه خوراکی های حاوی آنتی اکسیدان استهمان طور که خودتان هم می دانید آنتی اکسیدان ها عناصر مهمی برای سلامتی بدن هستند، این عناصر مانع آسیب رادیکال های آزاد به بدن می شوند. رادیکال های آزاد مولکول های ناپایداری هستند که می توانند به ساختار سلولی آسیب بزنند و به فرایند پیری و پیشرفت بیماری های خطرناک مانند سرطان یاری نمایند.

دانشمندان معتقدند که بلوبری در میان تمامی میوه ها و سبزیجاتی که مصرف آنها متداول است، بالاترین اندازه آنتی اکسیدان را دارد.

ترکیبات اصلی آنتی اکسیدانی در بلوبری متعلق به خانواده بزرگی از پلی فنول هاست که به نام فلاونوئیدها شناخته می شوند. خوب است بدانید که گروهی از فلاونوئیدها به ویژه خانواده آنتوسیانین ها به عنوان عناصر مؤثر و مفید برای سلامتی بدن شناخته می شوند و می توانند سطح آنتی اکسیدان ها در بدن را به میزان چشمگیری افزایش دهند.

عناصر موجود در بلوبری می توانند با عفونت های دستگاه ادراری مبارزه نمایندهمان طور که می دانید عفونت های دستگاه ادراری یکی از مسائل رایج در زنان است. آن طور که مطالعات مختلف معین می کند آب بلوبری می تواند باعث جلوگیری از این عفونت ها شود.

از آنجایی که بلوبری بسیار شبیه به خانوده کرنبری هاست، بسیاری از مواد فعال موجود در بلوبری شبیه به ترکیبات موجود در کرنبری ها هستند. این مواد که ضدچسبندگی نام دارند، به متصل نشدن باکتری های اشیریشیا کُلی (E.coli) به دیواره مثانه یاری می کند.

هرچند بلوبری در این زمینه زیاد مورد مطالعه قرار نگرفته است اما احتمالا به علت مشابهت با هم خانواده خود کرنبری تأثیراتی همانند این میوه خواهد داشت.

بلوبری فشارخون را پایین می آوردهمان طور که می دانید فشارخون یکی از قاتلین پیشتاز دنیا است و متأسفانه سالانه افراد زیادی قربانی می گیرد. از آنجایی که فشارخون یکی از مهم ترین عوامل حملات قلبی و سکته مغزی است، پیامدهای بالقوه و گسترده ای دارد و بلوبری با توجه به مزایای فراوانش، تهدیدی جدی برای این قاتل بالفطره شناخته می شود.

طی تحقیقی که روی گروهی از افراد چاقِ در معرض خطر ابتلا به بیماری های قلبی انجام شد، گروهی که روزانه 50 گرم بلوبری مصرف می کردند بعد از حدود 7 هفته، فشارخون شان 4 تا 6 درصد کاهش داشته است. مطالعه دیگری هم که در همین زمینه انجام شد، اثرات مشابهی را روی زنان، به ویژه آنهایی که در دوران یائسگی به سر می بردند، نشان می دهد.1

با سرطان مبارزه می کندمطالعات بالینی نشان داده است که بر خلاف استراتژی های تابش و شیمی درمانی، غذاهای غنی از گالیک اسید همانند بلوبری می تواند سرطان را بدون اسیب وارد کردن به سلول های سالم از بین ببرد.

به عنوان مثال، مطالعه ای که در مجله Journal of Biochemical and Molecular Toxicology منتشر شده است اثرات ضدسرطانی گالیک اسید بر روی سلول های سرطان سینه را مورد ارزیابی قرار داده است.

همانند سایر مطالعاتی که قبلا صورت گرفته است، محققان دریافته اند که بلوبری و گالیک اسید موجود در آن می تواند توسعه سلول های سرطانی را آهسته تر کند و ان را از بین ببرد. چنین خاصیتی معمولا به خاطر وجود طیف وسیعی از انتی اکسیدان هاست که در بلوبری یافت می شود.

به هضم یاری می کنداز انجایی که بلوبری منبع طبیعی از فیبرهای محلول و نامحلول است می تواند به تنظیم سیستم گوارشی یاری کند. در حقیقت مطالعات صورت گرفته نشان می دهد که اضافه کردن بلوبری وحشی به رژیم غذایی می تواند تعادل میکروب روده را به نفع گروه اکتینوباکتریا تغییر دهد.

این تیم تحقیقاتی دریافته است که بلوبری وحشی خاصیت prebiotic دارد که رشد باکتری های خوب در روده را تسریع نموده و به سیستم گوارش یاری می کند.

به سلامت قلب یاری می کندبر اساس مطالعه ای که در مجله Circulation به چاپ رسیده است، خوردن توت فرنگی و بلوبری می تواند در طولانی مدت خطر حمله قلبی را تا 33 درصد کاهش دهد. بعد از انجام این تحقیق بر روی بیش از 93000 زن 25 تا 42 ساله، آن ها دریافتند که این موضوع به خاطر انتی اکسیدان هایی است که در چنین مواردی یافت می شود.

بلوبری می تواند سطح کلسترول بد خون(LDL) را به طور طبیعی کاهش دهد و سطح کلسترول خوب خون(HDL) را افزایش دهد. بعلاوه این میوه قادر است فشار خون را به طور طبیعی پایین بیاورد.

برای پوست مفید استعصاره زغال اخته آبی یا همان بلوبری در ساخت محصولات آرایشی و مراقبت از پوست به کار می رود. چنین محصولاتی محبوبیت خاصی در میان افراد پیدا نموده اند. گزارش شده است که طیف وسیعی از ویتامین ها و مواد معدنی در بلوبری به تعادل هورمون ها یاری می کند و از بروز آکنه جلوگیری می کند. همین امر باعث شده است بلوبری یکی از درمان های خانگی شگفت انگیز برای پوست باشد.

بعلاوه بلوبری در برگیرنده رسوراترول است که می تواند اسیب وارد شده از نور خورشید را بهبود ببخشد. علاوه بر مزایایی که بلوبری برای پوست دارد می تواند به طور طبیعی دژنراسیون ماکولا را درمان کند و بینایی را بهبود ببخشد.

به کاهش وزن یاری می کنداز آنجایی که بلوبری کالری اندک و شاخص گلیسمی پایینی دارد و سرشار از فیبر است، می تواند در کاهش وزن به افراد یاری کند. مایوکلینیک در این باره چنین می گوید:

غذاهایی که شاخص گلیسمی پایینی دارند معمولا به آرامی جذب می شوند. این مواد مدت زمان بیشتری را در سیستم گوارشی می مانند. به همین دلیل چنین غذاهایی را کربوهیدرات های آهسته می نامند.

این مواد می توانند اشتهای افراد را کنترل نمایند و نشانه های گرسنگی را به تاخیر بیندازند. در چنین شرایطی استفاده از موادی همانند بلوبری به مدیریت وزن یاری می کند. قند خون تعدیل شده می تواند خطر ابتلا به بیماری مقاومت به انسولین را کاهش دهد.2

به تقویت استخوان یاری می کندبلوبری منبع غنی کلسیم، آهن، منیزیم، فسفر، منگنز، روی و ویتامین K است که به تقویت و سلامت استخوان ها یاری نموده، قابلیت ارتجاعی و تراکم استخوان ها را افزایش می دهد و برای حفظ ساختار استخوانی مفید است.

ضد دیابت استبلوبری دارای فیبر فراوان است که از عناصر اصلی در رژیم غذای افراد دیابتی محسوب می شود، عصاره و آب بلوبری حساسیت انسولین را بهبود بخشیده و به کاهش سطح قند خون یاری می کند.

به سلامت مغز یاری می کندویتامین ها، مواد معدنی و سایر مواد مغذی موجود در بلوبری با جلوگیری از انحطاط و مرگ نورون ها از بروز اختلالات عصبی پیشگیری نموده و به سلامت مغز و سیستم عصبی یاری می کند.

بلوبری برای درمان بیماری های مغزی و حافظه مانند آلزایمر مفید می باشد و سلول های مغزی و بافت های عصبی آسیب دیده را بهبود می بخشد.

ضد التهاب استآنتی اکسیدان های موجود در بلوبری خاصیت ضدالتهابی دارد و خطر ابتلا به بیماری های التهابی مزمن مانند آترواسکلروز، آلزایمر و سرطان را کاهش می دهد.

ضد یبوست استفیبر موجود در بلوبری از یبوست پیشگیری می کند و ویتامین ها، سدیم، مس، فروکتوز و اسیدها با افزایش ترشح آب معده و گوارش به حرکت نرم مواد غذایی در روده و معده یاری می کند.

به بهبود ایمنی بدن یاری می کندخاصیت آنتی اکسیدانی بلوبری برای تقویت سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از ابتلا به عفونت ها موثر است. به همین علت مصرف بلوبری در کاهش خطر ابتلا به سرماخوردگی، تب، آبله و سایر بیماری های مسری ویروسی و باکتریایی معجزه می کند.

طول عمر را افزایش می دهدمصرف بلوبری به علت محتوای پلی فنول ها و رزوراترول به افزایش طول عمر و کاهش عوارض ناشی از پیری بدن یاری می کند و باعث فعالسازی ژن های ضدپیری در بدن می شود.3

پی نوشت:

1.www.chetor.com

2.www.majalesalamat.com

3.www.persian-star.org

منبع: راسخون
انتشار: 26 آبان 1400 بروزرسانی: 26 آبان 1400 گردآورنده: gorganland.ir شناسه مطلب: 1367

به "درباره خواص بلوبری چه می دانید؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "درباره خواص بلوبری چه می دانید؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید